Spå

Kula

Spå är en gammal konst!

Genom att spå kan man se möjligheter innan de kommer. En spådom kan lära dig saker om dig själv och ger en bild av vad som kommer att hända och hur du kan tolka de tecken du ser.

Att kunna spå är en konst. Det finns många olika redskap och verktyg som kan användas för att spå. Varje spådam och sierska använder sig av sina egna mediala verktyg.

Det finns flera sätt att spå på och de kan användas till olika syften. Inte bara för att få svar om framtiden, utan även för att få svar på frågor man bär på eller för att få råd i olika situationer. Man kan sia och spå om saker som är på väg in i livet eller ta reda på vad som hänt i det förflutna. Det är viktigt att den som siar kan spå i tid för att det ska vara trovärdigt.

Kanske vill du lära dig att spå på egen hand, för att kunna spå dig själv eller dina vänner. Att spå någons framtid behöver inte vara så svårt bara man känner till knepen.

För mig var frågorna många första gången jag skulle spå i tarotkort men det var också väldigt spännande.

Det finns olika sätt att sia och spå. Kanske vill du lära dig att spå genom att titta i kaffesumpen eller i kristallkulan.

Exempel på andra spåmetoder:

Spå i runor. Det finns många olika sätt att spå i runor, men alla kräver att man har runstenar, runstavar eller liknande. Runor kom till för att förmedla händelser men även för besvärjelser, sjukdomar och spådomar. Att spå i runor är en enkel metod att ta till när man vill ha snabba råd och svar. Förvara dem i en passande påse t ex av skinn. När du ska spå med runor kan du antingen tänka på en fråga och sedan stoppa ned handen i påsen och känna vilken som känns rätt, ta upp den och tyda den.

Spå i vanliga spelkort. Man säga att en vanlig kortlek motsvarar den lilla arkanan i tarotkort och det finns olika sätt att lägga ut korten på.

Spå i händer avslöjar vem du är. Konsten att spå via linjer, berg och former på hand och fingrar. Mjuka händer tyder på en förfinad, energisk och flexibel karaktär. Långa fingrar och händer eller spetsiga fingrar tyder på konstnärlig talang och eftertänksamhet. En bred och fyrkantig hand vittnar om en stark och praktiskt lagd person.

Spå i ben, det finns en mängd olika spådoms tekniker där man spår med hjälp av ben. Benen tolkas beroende på vad för typ av ben det är, en näbb kan stå för tal, en fot för förflyttning etc.

Spå genom snäckskal eller kokosnötskal kallas Obi. Det finns fyra utfall: Det är alltid ja och nej frågor som Ob svarar på, därför kastas snäckorna eller kokosnötsskalen ett flertal gånger för att få svar och vägledning.

Spå sig via kristallkula kallas scrying och det handlar mer om siarens förmåga att se icke-ordinärt. Vissa föredrar att spå i klar kristall, glaskula eller vatten i ett genomskinligt glas.

Spå sig i ett glas bränn vin är också förmågan att se icke-ordinärt. Då man spår i brännvin är det traditionellt att först ta ett glas brännvin ur sitt spetsglas. Slå sedan i nytt brännvin. Rör i brännvinet med fingret, eller med en trolldomskniv och se vad du kan se.

Spå sig i en svart spegel är en form av kristallomantik. Andra föredrar att se i svarta ytor som i svarta speglar, se i bläck eller i svart obsidian.

Spå med pendel kan ge intressanta och oväntade svar. Pendeln lär fungera som en förlängning av vårt undermedvetna. En pendel är en sak som hänger i en kedja eller tråd och kan pendla fritt.

Spå i kaffesump eller te kallas Tasseologi. Lämna lite vätska och sump i botten på koppen och snurra koppen medsols tre gånger och ställ sedan koppen upp och ned på fatet, vänd upp koppen igen och titta i den. Koppens ovankant är nutid och ju längre ned i koppen desto längre fram i tiden.

Spå väder var sjömän, bönder och andra tvungna att lära sig. De spådde genom att se tecken i naturen på hur vädret skulle bli. Rosa morgonrodnad förebådar måttlig nederbörd och behaglig värme. Röd soluppgång förebådar torr väderlek. Är himlen matt grönaktig kan man vänta blåst och nederbörd.

.