Önskebrunn

Önskebrunnar och deras magi

Önskebrunnars magiska krafter har det talats om långt bak i tiden. De har också använts till ritualer, magi, förbannelser, för spådomar och för självklart också till att uppfylla önskningar men i gengäld har man fått ge något till brunnen, en mindre betalning dvs en muta.

Förr i tiden ansågs brunnarna vara magiska portar för de döda, olika andeväsen och för goda féer. Vattnet ansågs vara bra för fertiliteten och ha helande krafter. För att väcka en brunns krafter till liv kastades mynt och andra gåvor ner i den. Ibland kunde olika symboler och statyer hittas vid sidan om, troligtvis var de avbilder av någon form av Gud.

Om en önskan skulle gå i uppfyllelse eller inte berodde på hur myntet föll i brunnen. Ibland kastades annat ner i brunnen såsom stenar och då tolkades bubblorna som uppstod för att få svar på frågorna. Kvinnor kunde kasta i en tygbit och beroende åt vilket håll tyget flöt så kunde man se om mannen t ex hade någon annan kvinna eller var otrogen. Väderstrecken tygbiten flöt mot avgjorde om det var lugnt eller något att bekymra sig över.

I en del brunnar badade man även vid under vissa tider, och ibland skulle man gå runt önskebrunnar i någon form av ritual. Vissa brunnar ansåg man vaktas av olika drakar så dem behövde man skydda så inte byar skulle drabbas av olycka och sjukdomar.

♡ Har du en önskan? ♡