Meditation, hur det går till!

meditation-joni-mcpherson

Painting by Joni McPherson

Meditation omfattar både kroppslig och själslig avspänning och ofta, dock inte alltid, någon form av andlig upplevelse eller utveckling. Du skapar sinnesfrid, ökar din närvaro, koncentrationsförmåga, kreativitet, intuition och inspiration. Du skapar en spegel av det som finns i ditt inre, lär dig förstå ditt energifält samt att skydda det från negativt inflytande och ladda det med ny kraft och energi. Du övar även upp din klärvojanta förmåga, dvs ditt sjätte sinne och lär dig se vad som egentligen händer med dig i olika situationer, för att sedan också bli starkare i ditt inre samt bli allt mer intuitiv. Du kommer på sikt att skapa mer plats för sådant som är viktigt för dig och som du vill ha i ditt liv. Genom att avlägsna inre begränsningar så blir det också förändringar, då ditt yttre är en exakt kopia av det som finns inom dig.

I början av meditationen virvlar många tankar i huvudet men efter en stund inträder ett tillstånd av vila, ett lugn som gör att både hjärna och kropp slappnar av. Att koncentrera sig på andningen, att upprepa ett mantra dvs en ljudkombination som inte behöver betyda något eller ett ord som t ex frid hjälper till att komma i vila och stillhet.

Plats

Hitta dig en lugn plats i hemmet, där du känner att du kan vara ostörd, gör den till din meditations hörna eller till ditt meditations rum. Tänd gärna lite ljus, kanske lite rökelse om du tycker om det, ha gärna på lite meditations musik i bakgrunden. Stäng av telefonen och annat som kan störa, häng gärna en ”stör ej skylt” på dörren eller skriv ett meddelande. Vädra gärna rummet innan du börjar men det får inte bli kallt. Det är bra om du kan ha samma rum eller vrå vid regelbunden meditation, då kommer du bygga upp en osynlig men påtaglig atmosfär där. Varje gång du kommer till din meditationsplats, vänder ditt medvetande automatiskt inåt. Det är nästan som om denna plats vore ditt lilla tempel. När du kommer in i det höjs dina mentala vibrationer utan någon medveten ansträngning från din sida.
Det är väldigt viktigt att du inte blir störd under meditationen. Försök glömma alla bördor. Det handlar om att lugna ner sig och visa bort alla tankar på din familj, omgivning och andra ting, låt bara alla tankar finnas där utan att du bryr dig om dem. Om det finns möjlighet ska det helst vara mörkt i rummet men låt gärna en röd svag lampa lysa lite eller ha lite lite värmeljus i väl skyddade ljusbehållare så det inte kan ta eld.
Det finns olika ställningar för meditation.
Lotusställningen är den klassiska, att sitta med benen i kors, uppdragna så att fötterna i möjligaste mån vilar mot låren. Händerna vilar på knäna och många föredrar att vända handflatorna uppåt. Rak rygg bidrar till att nervimpulserna kan strömma friare genom ryggraden under meditationen. Lotusställningen är urgammal och anses befrämja och vara bra för hälsan, ställningen gör att blodtillförseln till benen minskar och blodet leds i stället till magen vilket främjar de inre organen, denna ställning får även kroppen att slappna av och minskar blodtillförseln till underlivet och hjälper dig därigenom att uppnå det tillstånd som meditationen syftar till. Den lugnar nerverna.
Det går alldeles utmärkt att meditera sittande på en stol. Viktigt dock är att du är rak i ryggen (helst) utan att luta sig mot ryggstödet och ha fötterna en bit ifrån varandra, inga korslagda ben! Gärna nakna fötter, strumplästen eller mjuka tofflor. Ha också löst sittande kläder på dig, inget som sitter åt eller klämmer, gärna myskläder. Du väljer att sitta i den ställning som är mest bekväm för dig.

Dags att börja meditera

 1. Inta en bekväm sittställning som du kan behålla i mellan 20-60 minuter utan att den ger upphov till obehagliga spänningar i din kropp.
2. När du satt dig i en bekväm ställning sluter du sedan ögonen, andas lugnt och stilla, känn stillheten inom dig. Slappna av och låt universums ljus och energier omsluta dig.
3. Under meditationen kommer ibland olika tankar att dyka upp, försök lämna dem utan att fästa dom någon uppmärksamhet. Distraherande tankar kan komma och gå. Att tankar kommer och går är en naturlig process och kan ses som tecken på spänningsupplösning.
4. När du känner att du vill avsluta meditationen, så börjar du sakta och försiktigt börja röra dina olika kroppsdelar och känner att du är utvilad och lugn i sinnet.
5. Sitt kvar en liten stund efter att meditationen avslutats, cirka två minuter, med slutna ögon och öppna därefter ögonen långsamt. Det är viktigt att du får en långsam och mjuk övergång till ditt normala vakna tillstånd. Sitt sedan gärna kvar någon minut innan du sakta reser på dig.

Det finns också guidade meditationer på CD att köpa, likaså meditations musik om du är intresserad, detta kan jag varmt rekommendera.