En fattig pojke…

Pojke landsbyggd får

Han hette Fleming och var en fattig skotsk bonde.
En dag när han försökte tjäna till familjens uppehälle hörde han ett rop på hjälp från ett kärr i närheten. Han slängde sina redskap och sprang till kärret. Där, nedsjunken till midjan i svart lera stod en skräckslagen pojke och försökte komma loss. Fleming räddade pojken från vad som hade kunnat bli en långsam och skräckfylld död.

Dagen därpå körde en pampig vagn in på bondens enkla gård. En elegant klädd adelsman klev av och presenterade sig som fadern till den pojke han hade räddat.
” Jag vill återgälda detta”, sade adelsmannen. “Ni räddade min sons liv”.
“Nej, jag kan inte ta emot betalning för detta”, sade den skotske bonden och avfärdade erbjudandet. Just då tittade bondens son fram från det skjul där familjen bodde.

“Är det er son?” frågade adelsmannen. “Ja,” svarade bonden stolt.
“Jag har ett förslag. Låt mig förse er son med lika högklassig utbildning som min son kommer att få. Om er son är likadan som sin far, kommer han utan tvekan att växa till en man som vi båda kommer att bli stolta över.”

Och det blev han. Bonden Flemings son kom att gå på de bästa skolorna och kom så småningom att ta examen vid St. Mary´s Hospital Medical i London och fortsatte att bli känd över hela världen som Sir Alexander Fleming, penicillinets upptäckare.

Flera år senare fick den unge mannen som blev räddad ur kärret lunginflammation.
Vad var det som räddade hans liv den gången? Penicillin.
Adelsmannens namn? Lord Randolph Churchill.
Och hans sons namn? Sir Winston Churchill.

Författare okänd