Bygga broar

Fåglar trä

Det var en gång två bröder som hade sina gårdar bredvid varandra. Under 40 års lantbruk sida vid sida hade dom delat på allt; maskiner, arbetskraft och varor utan den minsta konflikt dem emellan. Men sedan hände något. De båda bröderna blev osams. Det började som ett vanligt missförstånd, men växte sedan undan för undan till ett läge då man började beskylla varandra med hårda ord, följt av veckors tystnad.

En morgon knackade det på Johns dörr. Han gick och öppnade för att finna en snickare med verktygslåda som frågade om det fanns några dagars jobb här. ”Det kanske finns litet småjobb här och var. Behöver du någon hjälp?” ”Ja”, sa den äldre brodern. ”Jag har ett jobb åt dig. Titta över ån mot den där gården. Där bor min granne, i själva verket är det min yngre bror”. ”I förra veckan låg där en äng mellan oss men så tog han sin grävmaskin till dammen där borta så nu rinner här en å emellan oss. Han har gjort det av ren illvilja mot mig, men nu ska jag ge igen”. ”Ser du den där brädhögen borta vid ladan? Jag vill att du bygger mig ett 2 meter högt staket så jag slipper se hans gård i fortsättningen. Det kanske får honom att lugna ner sig”. ”Jag tror att jag har förstått det hela”, sa snickaren. ”Visa mig var du har dina redskap så ska jag göra ett arbete så att du blir nöjd”.

Den äldre brodern var tvungen att åka till staden för att handla, men först hjälpte han snickaren med hans material och sedan for han iväg”. Snickaren jobbade hårt hela dagen med att mäta, såga och spika.

Vid solnedgången återvände brodern och snickaren hade precis avslutat sitt jobb. Med vidöppna ögon och gapande mun stirrade han på snickarens arbete. Där fanns inget staket alls! Där fanns i stället en bro en bro som sträckte sig över ån från den ena sidan till den andra! Det var ett mästerverk med vackert broräcke – och grannen, hans yngre broder, kom mot honom med utsträckta armar. ”Vilken god granne du är efter allt jag sagt och gjort mot dig” De båda bröderna stod på var sin sida av bron och möttes på mitten för att hålla om varandra.

De vände sig mot snickaren som stod beredd att ge sig av. ”Vänta, stanna några dagar, vi har mer arbete åt dig”, sa den äldre brodern. ”Jag skulle väldigt gärna stanna”, sa snickaren, ”men jag har många fler broar att bygga”.

Författare okänd